THE VALUE OF FOOD BEHAVIOR OF THE MILITARY FOR IMPROVEMENT OF THE FOOD SERVICE SYSTEM IN THE ARMED FORCES AND THE NAVY OF THE RUSSIAN FEDERATION

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Eating behavior is a selection of definite food subconsciously aimed at meeting physiological needs from main nutrients and energy. Genetic aspects of human metabolism as well as various environmental factors including social-psychological factors have a significant impact on the appearance and a further retention of definite food excesses of each person. Healthy lifestyle promotion (including compliance with nutrition prescription, preference to balanced daily rations cor responding with the level of daily energy needs) helps to form human eating behavior based on nutrition laws that promotes preservation and strengthening of public health (the military personnel). Formation of proper eating behavior may become an important preventive measure for preservation and strengthening of the health of the military personnel of the Armed Forces of the Russian Federation and the Navy of the Russian Federation. Increasing of daily energy needs due to introduction of new model of physical fitness in the Armed Forces of the Russian Federation exerts a considerable impact on an eating behavior in the military personnel. Correction of an eating behavior in the military draft servicemen in the Armed Forces of the Russian Federation as well as observance of the principles of healthy nutrition may be conducted by means of outreach interviews with specified cohort. Possible changes in eating behavior may be monitored using special tests and questionnaires allowing to execute its overall assessment. Dynamic assessment of eating behavior may take rightful place in the system of scientific study of lifestyle of the military and also be in active use on further improvement of food service system of the Armed Forces of the RF and the Navy of the RF. Significance of assessment of eating behavior in the military will not be irrelevant in the near future but, to the contrary, will gradually increase in connection with advances in science, promotion of food fit to personal genetic aspects and improvement of food service system of the Army Forces of the RF.

About the authors

V. F. Lopatina

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru

Лопатина Вера Федоровна — кандидат биологических наук, научный сотрудник научно-исследовательской лаборатории (гигиены военного труда) научно-исследовательского отдела (обитаемости) научно-исследовательского центра

194044, Санкт-Петербург, ул. Академика Лебедева, д. 6

Russian Federation

S. A. Lopatin

State Scientific Research Testing Institute of Military Medicine

Author for correspondence.
Email: stanislav.lopatin47@yandex.ru

Лопатин Станислав Аркадьевич* — доктор медицинских наук, профессор, научный сотрудник

195043, Санкт-Петербург, Лесопарковая ул., д. 4

Russian Federation

S. M. Kuznetsov

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru

Кузнецов Сергей Максимович — кандидат медицинских наук, доцент, заведующий кафедрой общей и военной гигиены с курсом военно-морской и радиационной гигиены

194044, Санкт-Петербург, ул. Академика Лебедева, д. 6

Russian Federation

S. A. Novoselov

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: ssppbb1978@mail.ru

Новоселов Сергей Александрович — кандидат медицинских наук, преподаватель кафедры общей и военной гигиены с курсом военно-морской и радиационной гигиены

194044, Санкт-Петербург, ул. Академика Лебедева, д. 6

 

Russian Federation

References

  1. Карелин А.О. Правильное питание при занятиях спортом и физкультурой. СПб., 2003. 256 с. [Karelin A.O. Proper nutrition in sports and physical education. Saint Petersburg, 2003. 256 p. (In Russ.)].
  2. Чебыкина А. В., Райлян И. С., Луданов А. Н., Швец Ю. В., Кузнецов С. М., Майдан В. А., Новоселов С. А. Психофизиологические, психологические и педагогические аспекты гигиенического воспитания мужчины в отношении формирования адекватного алиментарного поведения и профилактики инфекционных заболеваний // Психофизиология профессионального здоровья человека. Материалы научно-практической конференции, посвященной 20-летию образования кафедры психофизиологии Военно-медицинской академии, 1 ноября 2017 года. СПб., 2017. С. 304–308 [Chebykina A.V., Railean I.S., Lupanov A.N., Shvets Yu.V., Kuznetsov S.M., Maidan V.A., Novoselov S.A. Psychophysiological, psychological and pedagogical aspects of health education men against the formation of an adequate alimentary behavior and prevention of infectious diseases. Psychophysiology of professional human health — proceedings of the scientific-practical conference dedicated to the 20th anniversary of establishment of the Department of psychophysiology of the Military medical Academy, November 01, 2017. Saint Petersburg, 2017, рр. 304–308 (In Russ.)].
  3. Петреев И.В., Соловей Э.П. Факторы, препятствующие достижению санитарно-эпидемиологического благополучия // Мат. Всеросс. науч.-практ. конф., посвящ. 110-летию проф. П.Е.Калмыкова. СПб.: ВМА, 2011. С. 216 [Petreev I.V., Solovey E.Р. Factors hindering the achievement of sanitary and epidemiological well-being // Mat. Vseross. scientific-practical conference place of work 110th anniversary of prof. P.E.Kalmykov. Saint Petersburg: Kirov Military Medical Academy, 2011, p. 216 (In Russ.)].
  4. Плотников В.А., Топоров А.В., Устинов С.А. Экономический механизм организации питания сосредоточенных контингентов на основе селективно-ресурсного подхода. СПб., 2017. 217 с. [Plotnikov V.A., Toporov A.V., Ustinov S.A. The economic mechanism of the organization of food of the concentrated contingents on the basis of the selective approach. Saint Petersburg, 2017, 217 p. (In Russ.)].
  5. Серба В.Я., Пимахов В.В., Курбаенов Т.Х. Научно-методический аппарат военно-экономического обоснования формирования перспективной системы продовольственного обеспечения войск военного округа. СПб., 2014. 136 с. [Serba V.J., Pimakhov V.V, Kurbaenov T.H. Scientific-metodical apparatus of the military-economic feasibility of formation of a future system of food supply of troops of a military district. SPb., 2014. 136 p. (In Russ.)].
  6. Гребеньков С.В., Жолус Б.И., Довгуша В.В., Кудерков С.М., Майдан В.А., Махненко А.А., Меркушев И.А., Новожилов Г.Н., Омельчук В.В., Петреев И.В. Военно-морская и радиационная гигиена: учебно-методическое руководство. В 2 т. Т. 1. СПб.: Лио-Редактор, 1998, 912 с. [Grebenkov S.V., Zholus B.I., Dovgusha V.V., Kudikov S.M., Maidan V.A., Makhnenko, A.A., Merkushev, I.A., Novozhilov, G.N., Omelchuk V.V., Petreev I.V. Naval and radiation hygiene: educational- methodical manual in 2 volumes. Vol. 1. Saint Petersburg: Lio-Redactor, 1998, 912 p. (In Russ.)].
  7. Петреев И.В., Алфимов Н.Н., Чвырёв В.Г., Жолус Б.И., Ахметзянов И.М., Петров Ю.Н., Гребеньков С.В., Романович И.К., Меркушев И.А., Новожилова И.В., Новожилов А.Г., Омельчук В.В., Майдан В.А., Николаевич Н.С., Плахов Н.Н., Федорин Э.В. Записки военно-морских гигиенистов: Очерки-воспоминания сотрудников кафедры военно-морской и радиационной гигиены / под ред. И. В. Петреева. СПб.: ИЦ Эдиция, 2012. 564 с. [Petreev I.V., Alfimov N.N., Zverev V.G., Eolus B.I., Akhmetzyanov I.M., Petrov Yu.N., Grebenkov S.V., Romanovich I.K., Merkushev, I.A., Novozhilova I.V., Novozhilov, A.G., Omelchuk V.V., Maidan V.A., Plahov N.N., Fedorin, E.V. Notes naval hygienists: Essays on the recollections of members of the Department of naval and radiation hygiene / еd. by I. V. Petreev. Saint Petersburg: IC Edition, 2012, 564 p. (In Russ.)].
  8. Ахметов И.И. Молекулярная генетика спорта М., 2009. 268 с. [Akhmetov I.I. Molecular genetics of sport. Moscow, 2009. 268 p. (In Russ.)].
  9. Штерман С.В. Продукты спортивного питания. М., 2017. 482 с. [Sterman S.V. Sports nutrition products. Moscow, 2017. 482 p. (In Russ.)].
  10. Бобровский А.В., Гаврилов М.А., Ромацкий В.В. Как победить аппетит? М., 2002. 192 с. [Bobrowski A.V., Gavrilov M.A., Romackiy V.V. How to conquer appetite? Moscow, 2002, 192 p. (In Russ.)].
  11. Бурмистров Г.П., Лопатин С.А., Макаров П.П. Нормирование как концептуальная основа совершенствования питания военнослужащих. СПб., 2000. 269 с. [Burmistrov G.P., Lopatin S.A., Makarov P.Р. Rationing as a conceptual basis for improving the nutrition of servicemen. Saint Petersburg, 2000. 269 p. (In Russ.)].
  12. Макаров П. П., Кузнецов С. М., Кузьмин С. Г., Новоселов С. А. Совершенствование системы диетического питания в Вооруженных силах Российской Федерации// Военно-медицинский журнал . 2013. Т. CCCXXXIV. № 6. С. 20–23 [Makarov P.P., Kuznetsov S.M., Kuzmin S.G., Novoselov S.A. improvement of the system of diet in the Armed forces of the Russian Federation. Military-medical journal, 2013, Vol. CCCXXXIV, No. 6. pp. 20–23 (In Russ.)].
  13. Продовольственная стратегия России на долгосрочную перспективу (на примере мясного подкомплекса) / Под ред. В. Ф. Лищенко. М., 2012. 214 с. [Food strategy of Russia in the long term (by the example of the meat subcomplex) / ed. by V. F. Lishchenko. Moscow, 2012. 214 p. (In Russ.)].
  14. Оттавей П.Б. Обогащение пищевых продуктов и биологически активные добавки: технология, безопасность и нормативная база. СПб., 2010. 312 с. [Ottawey P.B. Food enrichment and dietary supplements: technology, safety and regulatory frameworks. Saint Petersburg, 2010. 312 p. (In Russ.)].
  15. Dietary reference intakes: Applications in Dietary Assessment. National Academy Press, Washington, D.C., 2001. 289 p.
  16. Roth S. Genetics primer for exercise science and health. Champaign. II.: Human Kinetics, 2007. 192 р.
  17. Blum M. Food Fortification // An Important Tool in Designing Foods for Health. FI Europe. 1995. 338 р.
  18. Кузнецов С.М., Макаров П.П., Трунов Я.Н., Новоселов С.А. Современные медицинские проблемы совершенствования питания военнослужащих Вооруженных Сил РФ // Продовольственное обеспечение Вооруженных Сил Российской Федерации на современном этапе: проблемы и пути их решения: Сб. научных статей конф. ВАМТО (29 мая 2014 г.). СПб., 2014.С. 66–69 [Kuznetsov S.M., Makarov P.P., Trunov Ya.N., Novoselov S.A. Modern medical problems of improving the nutrition of servicemen of the Armed Forces of the Russian Federation. Food supply of the Armed Forces of the Russian Federation at the present stage: problems and solutions: Sat. scientific articles Conf. VAMTO (29 may 2014). Saint Petersburg, 2014, рр. 66–69 (In Russ.)].
  19. Перлз Ф.С. Эго, голод и агрессия. М., 2000. 358 с. [Perls F.S. Ego, hunger and aggression. Moscow, 2000. 358 p. (In Russ.)].
  20. Петреев И.В. Медицинский контроль за организацией питания и водоснабжения на подводных лодках // Российско-вьетнамская научно-практическая конференция «Медицина труда и вопросы обеспечения профессионального здоровья моряков подводного флота. Ханой, 2013. С.250–288 [Petreev I.V. Medical control over the organization of food and water supply on submarines / Russian-Vietnamese scientific and practical conference «Medicine and issues of professional health of seafarers of the submarine fleet». Hanoi, 2013. Р. 250–288 (In Russ.)].
  21. Государственная политика здорового питания населения: задачи и пути реализации на региональном уровне. Руководство для врачей / Под ред. В.А.Тутельяна, Г.Г.Онищенко. М., 2009. 288 с. [State policy of healthy nutrition of the population: tasks and ways of implementation at the regional level. A guide for physicians / Ed. by V.A.Tutelyan, G.G.Onishchenko. Moscow, 2009. 288 p. (In Russ.)].
  22. Rasanen L. A short questionnaire method for evaluation of diets / L. Rasanen, Р. Pietinen // Prev. Med. 1982. Vol. 11. Р. 669–676.
  23. Langseth L. Nutritional epidemiology. Possibilities and limitation / L. Langseth ILSI. 1996. 40 p.
  24. Макаров П.П., Новоселов С.А., Поляков В.С. Заболевания желудочно-кишечного тракта — одна из основных причин обращений за медицинской помощью и госпитализаций военнослужащих, проходящих службу по призыву в сухопутных войсках // Международная научно-практическая конференция по военной медицине. Материалы научно-практической конференции 27 октября — 01 ноября 2013 года. СПб., 2013. С. 165–166 [Makarov P.P., Novoselov S.A., Polyakov V.S. Diseases of the gastrointestinal tract-one of the main reasons for seeking medical care and hospitalizations of soldiers serving in the military service of the army. International scientific-practical conference on military medicine. Мaterials of scientificpractical conference October 27-November 01, 2013. St. Petersburg., 2013. Р. 165–166 (In Russ.)].
  25. Новоселов С.А., Макаров П.П., Алексеев А.В., Поляков В.С. Структура заболеваемости военнослужащих, проходящих службу по призыву на Северном флоте // Международная научно-практическая конференция по военной медицине. Тезисы научно-практической конференции 27 октября — 01 ноября 2013 года. СПб., 2013. С. 341–342 [Novoselov S.A., Makarov P.P., Alekseev A.V, Polyakov V.S. The structure of diseases of the military personnel passing service in the Northern fleet. International scientific and practical conference on military medicine. Аbstracts of scientific- practical conference October 27-November 01, 2013. St. Petersburg, 2013. Р. 341–342 (In Russ.)].
  26. Сологуб Е.Б., Таймазов В.А. Спортивная генетика. М., 2000. 127 с. [Sologub E.B., Taymazov V.A. Sports genetics. Moscow, 2000. 127 p. (In Russ.)].
  27. Говорухина В.Р., Баркалова А.В., Майдан В.А., Новоселов С.А. Влияние образа жизни и медико-профилактической активности студенток и военнослужащих — женщин на состояние индивидуальной профилактики при эпидемических вспышках // Донозология-2016. Биологический фактор и микробиологическая диагностика при формировании здорового образа жизни. Материалы двенадцатой Евразийской научной конференции, 15–16 декабря 2016 года / под общ. ред. М. П. Захарченко. СПб., 2016. С. 114–116. [Govorukhin V.R., Barkalova A.V., Maidan V.A., Novoselov S.A. The Impact of lifestyle and preventive activity of students and soldiers — women on the status of individual prevention during outbreaks. Donosologic-2016. Biological factors and microbiological diagnosis in the formation of a healthy lifestyle — the twelfth Eurasian scientific conference 15–16 December 2016 / еd. by M. Р. Zakharchenko. St. Petersburg, 2016, pp. 114–116 (In Russ.)].
  28. Палуди М. Психология женщины. СПб., 2003. 384 с. [Paludi M. Psychology of women. St. Petersburg, 2003. 384 p. (In Russ.)].
  29. Малкина-Пых И.Г. Терапия пищевого поведения. М., 2007. 140 с. [Malkina-Pykh I.G. Food behavior therapy. Moscow, 2007. 140 p. (In Russ.)].
  30. Мартинчик А.Н., Маев И.В., Янушевич О.О. Общая нутрициология. М., 2005. 392 с. [Martinchik A.N., Maev I.V., Yanushevich O.O. General nutrition science. Moscow, 2005. 392 p. (In Russ.)].
  31. Лищенко В.Ф., Анисимов Б.В., Колчин Н.Н. Состояние и перспективы развития продовольственной системы России. М., 2016. 446 с. [Lishchenko V.F., Anisimov B.V., Kolchin N.N. State and opportunities of development of the Russian food system. Moscow, 2016. 446 p. (In Russ.)].
  32. Пищевое поведение и пищевое программирование у детей / под ред. С. В. Бельмера, А. И. Хавкина, В. П. Новиковой. М., 2015. 298 с. [Feeding behavior and nutritional programming children’s behaviour / ed. by S. V. Belmer, A. I. Khavkin, V. Р. Novikova. Moscow, 2015. 298 p. (In Russ.)].
  33. Кузнецов С.М., Майдан В.А., Кузьмин С.Г., Шишлин А.А., Бокарев М.А., Новоселов С.А., Знаменский А.В. Развитие санитарного просвещения и гигиенического воспитания на Российском флоте в XVI–XIX веках // Вестник Российской военно-медицинской академии. 2015. № 3 (51). С. 319–325 [Kuznetsov S.M., Maidan V.A., Kuzmin S.G., Shishlen A.A., Bokarev M.A., Novoselov S.A., Znamenskiy A.V. Development of sanitary education and hygienic education in the Russian Navy in the XVI–XIX centuries. Vestnik of Russian military medical Academy, 2015, No. 3 (51), рр. 319–325 (In Russ.)].
  34. Уголев А.М. Теория адекватного питания и трофология. Л., 1991. 272 с. [Ugolev A.M. The theory of adequate nutrition and trophology. Leningrad, 1991, 272 p. (In Russ.)].

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c)


 


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies