Introduction of preventive nutrition based on local raw foodproducts for rotational employees in the Arctic region: a review

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

OBJECTIVES: To identify the nutritional characteristics of fly-in fly-out workers in the Arctic on the basis of literature sources analysis and the results of our own research, and to judgethe use of food products of local origins.

MATERIAL AND METHODS: Data extraction and synthesis from the scientific electronic library Elibrary.ru, RSCI and CyberLeninka, on the study of daily diets for rational employees working in the Arctic are analyzed.

RESULTS: The actual nutrition of rational employees during the shift in the Arctic does not fully meet the principles of full value, balance and variety. The quantitative side of the daily diet provides an energy balance, but the qualitative component of the food consumed requires correction. Thus, the need for proteins is provided mainly by meat dishes and lack of fish and seafood. The ratio between animal and vegetable fats is disturbed in favor of animal fats. A deficiency of calcium and vitamins, especially vitamin C, was found in daily ration in the spring season. Vegetables, fruit drinks, and fruits are hardly ever present in daily ration. To improve the quality of rational employees’ nutrition, it is necessary to use widely the products of the local raw material base, such as venison, fish and berries. Venison has an amino acid score close to an ideal protein, and reindeer fat increases the body’s resistance to the cold factor. Fish is an important source of complete protein, as well as a carrier of essential fatty acids of the omega 3, which reduce the risk of cardiovascular disease and vascular accidents. Northern berries contain minor bio-active substances that are involved in the regulation of metabolic processes, have antisclerotic, anti-inflammatory effects, as well as reduce the likelihood of thrombosis and strengthen capillaries.

CONCLUSION: The diet of shift workers in the Arctic, which does not fully meet all the principles of rational nutrition, should include products of the local raw material base, such as venison, fish and northern berries, which will improve the quality side of nutrition.

About the authors

G. N. Degteva

Northern State Medical University

Author for correspondence.
Email: gala7d@mail.ru
ORCID iD: 0000-0002-3269-2588

Galina N. Degteva — Dr. of Sci. (Med.), Professor, Professor of the Department of Hygiene and Medical Ecology

163069, Arkhangelsk, Troitskiy Ave., 51

SPIN 3606–3363

Russian Federation

A. B. Gudkov

Northern State Medical University

Email: gudkovab@nsmu.ru
ORCID iD: 0000-0001-5923-0941

Andrey B. Gudkov — Dr. of Sci. (Med.), Professor, Honored Worker of the Higher School of the Russian Federation, Head of the Department of Hygiene and Medical Ecology

163069, Arkhangelsk, Troitskiy Ave., 51

SPIN 4369–3372

Russian Federation

I. I. Novikova

Novosibirsk Scientific Research Institute of Hygiene

Email: novik_ir70@rambler.ru
ORCID iD: 0000-0003-1105-471X

Irina I. Novikova — Dr. of Sci. (Med.), Professor, Director

7 Parkhomenko Str., Novosibirsk, 630108

SPIN 3773–2898

Russian Federation

O. A. Shepeleva

Northern State Medical University

Email: shepelevaoangmu@mail.ru
ORCID iD: 0000-0002-7973-9320

Olga A. Shepeleva— Cand. of Sci. (Med.), Associate Professor, Associate Professor of the Department of Hygiene and Medical Ecology

163069, Arkhangelsk, Troitskiy Ave., 51

SPIN 8947–5552

Russian Federation

O. N. Popova

Northern State Medical University

Email: popova_nsmu@mail.ru
ORCID iD: 0000-0002-0135-4594

Olga N. Popova — Dr. of Sci. (Med.), Professor of the Department of Hygiene and Medical Ecology

163069, Arkhangelsk, Troitskiy Ave., 51

SPIN 5792–0273

Russian Federation

References

  1. Денисова Н.Н., Кешабянц Э.Э. Анализ частоты потребления различных групп пищевых продуктов у детей 3–13 лет, проживающих в Арктической зоне // Проблемы сохранения здоровья и обеспечения санитарно-эпидемиологического благополучия населения в Арктике: материалы III междунар. науч.-практ. конф. / под ред. С. А. Горбанева, Н. М. Фроловой. СПб.: ООО «ИПК «Коста», 2021. с. 89–94.
  2. Гудков А.Б., Дегтева Г.Н., Шепелева О.А. Эколого-гигиенические проблемы на Арктических территориях интенсивной промышленной деятельности (обзор) // Общественное здоровье. 2021. № 1 (4). с. 49–55.
  3. Субботина Т.И., Андриянов А.И., Сороколетова Е.Ф., Сметанин А.Л., Ищук Ю.В. Роль адекватного нормирования питания в сохранении и укреплении здоровья военнослужащих, проходящих службу в Арктической зоне // Известия Российской Военно-медицинской академии. 2020. Т. 39, № S, 3–5. с. 169–172..
  4. Попов В.Г., Кадочникова Г.Д., Буракова Л.Н., Неверов В.Ю., Тригуб В.В., Мозжерина И.В., Белина С.А. Разработка рецептуры комплексной пищевой физиологически функциональной системы с целью получения специализированных продуктов питания для населения Арктики // Ползуновский вестник. 2019. № 1. с. 90–95.
  5. Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use. Nordic Council of Ministers, 2013. 88 p.
  6. Мартинчик А.Н., Кешабянц Э.Э., Пескова Е.В., Михайлов Н.А., Батурин А.К. Молочные продукты и ожирение: pro и contra, российский опыт // Вопросы питания. 2018. Т. 87, № 4. с. 39–47.
  7. Социальное положение и уровень жизни населения России: стат. сб. / Госкомстат России. М., 2019. 352 с.
  8. Буракова Л.Н., Плотников Д.А. Анализ факторов, оказывающих влияние на структуру первичной заболеваемости жителей Тюменской области // Нефть и газ: технологии и инновации: материалы национальной науч.-практ. конф. в 3 томах / отв. ред. Н. В. Гумирова. 2020. с. 178–180.
  9. Бойцов С.А., Шальнова С.А., Деев А.Д. Смертность от сердечно-сосудистых заболеваний в Российской Федерации и возможные механизмы ее изменения // Журнал неврологии и психиатрии им. С. С. Корсакова. 2018. № 118 (8). с. 98–103.
  10. Зайцева Н.В., Май И.В., Клейн С.В., Кирьянов Д.А. Методические аспекты и результаты оценки демографических потерь, ассоциированных с вредным воздействием факторов среды обитания и предотвращаемых действий Роспотребнадзора, в регионах Российской Федерации // Здоровье населения и среда обитания. 2018. № 4. с. 15–20.
  11. Zhong V., Van Horn L., Greenland P. et al. Associations of Processed Meat, Unprocessed Red Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality // JAMA Intern Med. 2020. Vol. 180, No. 4. Р. 503–512. doi: 10.1001/ jamainternmed. 2019.6969.
  12. O’Donnell M., Mente A., Rangarajan S. et al. Urinary sodium and potassium excretion, mortality, and cardiovascular events // N. Engl. J. Med. 2014. Vol. 371, No. 7. Р. 612–623. doi: 10.1056/NEJMoa1311889.
  13. Кобелькова И.В., Кешабянц Э.Э., Никитюк Д.Б., Смирнова Е.А., Коростелева М.М. Оптимизация питания коренного и пришлого населения Арктической зоны Российской Федерации // Проблемы сохранения здоровья и обеспечения санитарно-эпидемиологического благополучия населения в Арктике: материалы III междунар. науч.-практ. конф. / под ред. С. А. Горбанева, Н.М. Фроловой. СПб.: ООО «ИПК «Коста», 2021. с. 132–137.
  14. Лебедева М., Мингазова Э.Н. К вопросу о сохранении традиций национальных кухонь и питания народов Российского Севера // Российская Арктика. 2020. № 9. с. 56–64.
  15. Иванова Г.В. Сафронова Т.Н. Особенности питания коренного населения Арктической зоны Российской Федерации // Российская Арктика. 2018. № 3. с. 60–70.
  16. Истомин А.В., Федина И.Н., Шкурихина С.В., Кутакова Н.С. Питание и север: гигиенические проблемы Арктической зоны России (обзор литературы) // Гигиена и санитария. 2018. Т. 97, № 6. с. 557–563.
  17. Павленко В.И., Петров А., Куценко С.Ю., Деттер Г.Ф. Коренные малочисленные народы Российской Арктики (проблемы и перспективы развития) // Экология человека. 2019. № 1. с. 26–33.
  18. Чащин В.П., Ковшов А.А., Гудков А.Б., Моргунов Б.А. Социально-экономические и поведенческие факторы риска нарушений здоровья среди коренного населения Крайнего Севера // Экология человека. 2016. № 6. с. 3–8.
  19. Зворыкина Ю.В., Зворыкина Е.И. Особенности внедрения биотехнологий и оптимизации северного завоза для обеспечения продуктами питания в Арктике // Российская Арктика. 2019. № 4. с. 4–23. Zvorykina Yu.V.,
  20. Маков В.А. Особенности продовольственного обеспечения военнослужащих, проходящих военную службу в Арктической зоне Российской Федерации // Российская Арктика. 2018. № 3. с. 51–59.
  21. Авцын А.П., Жаворонков А.А., Марачев А.Г., Милованов А.П. Патология человека на Севере. М.: Медицина, 1985. с. 371–377.
  22. Громова Л.Е., Анциферова О.А., Дегтева Г.Н. Оценка фактического питания работников вахтовых форм труда на нефтепромыслах Заполярья // Материалы Всерос. науч.-практ. конф. с междунар. участием, посвященной III международному полярному году. Архангельск, 2009. с. 85–87.
  23. Ермош Л.Г., Сафронова Т.Н., Ефтухова О.Н., Казина В.В. Анализ питания работников тяжелого труда, вахтовым методом в условиях Крайнего Севера // Российская Арктика. 2018. № 3. с. 71–92.
  24. Корчин В.И., Бикбулатова Л.Н., Корчина Т.Я. Особенности содержания жирорастворимых витаминов у коренного и пришлого населения Крайнего Севера // Медицинская наука и образование Урала. 2021. Т. 22, № 3 (107). с. 13–16.
  25. Никанов А.Н., Кривошеев Ю.К. Гудков А.Б. Влияние морской капусты и напитка «Альгапект» на минеральный состав крови у детей — жителей Мончегорска // Экология человека. 2004. № 2. с. 30–33.
  26. Monahan F.J., Schmidt O., Moloney A.P. Meat provenance: authentication of geographical origin and dietary background of meat // Meat Sci. 2018. Vol. 144. P. 2–14. doi: 10.1016/j. meatsci.2018.05.008.
  27. Семенова А.А., Деревицкая О.К., Дыдыкин А.С., Асланова М.А., Вострикова Н.Л., Иванкин АН. Характерные особенности нутриентного состава воркутинской оленины, обусловленные условиями региона происхождения // Вопросы питания. 2019. Т. 88, № 5. с. 72–79.
  28. Марцеха Е.В., Шелепов В. Г., Александренко Т.В. Морфологический состав туш и биологическая ценность мяса дикого северного оленя Таймыра // Достижения науки и техники АПК. 2009. № 12. с. 62–64.
  29. Кочкин Р.А., Лобанов А.А., Андронов С.В., Кобелькова И.В., Никитюк Д.Б., Богданова Е.Н., Попов А.И., Кострицын В.В., Протасова И.В., Лобанова Л.П., Мартинчик А.Н. Влияние потребления различных видов жиров на устойчивость центральной нервной системы к холодовому стрессу // Вестник новых медицинских технологий. Электронное издание. 2019. № 2. с. 172–180.
  30. Богдан Е.Г., Туршук Е.Г. Характеристика оленины. Исследование витаминного и жирно-кислотного состава мяса одомашненного северного оленя // Вестник Мурманского государственного технического университета. 2016. Т. 9, № 4. с. 842–847.
  31. Stark K.D., Van Elswyk M.E., Higgins M.R., Weatherford C.A., Salem N.Jr. Global survey of the omega-3 fatty acids, docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in the blood stream of healthy adults // Progr. Lipid Res. 2016. Vol. 63. P. 132–152.
  32. Rimm E.B., Appel L.J., Chiuve S.E., Djoussé L., Engler M.B., Kris-Etherton P.M., Mozaffarian D., Siscovick D.S., Lichtenstein A.H. Seafood long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular disease: A science advisory from the American Heart Association // Circulation. 2018. Vol. 138. Р. 35–47.
  33. Innes J.K., Calder Ph.C. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020 // International Journal of Molecular Sciences. 2020. Vol. 21. Р. 1362. doi: 10.3390/ijms21041362.
  34. Golanski J., Szymanska P., Rozalski M. Effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids and their metabolites on haemostasis-current perspectives in cardiovascular disease // International Journal of Molecular Sciences. 2021. Vol. 22. doi: 10.3390/ijms22052394.
  35. Gladyshev M.I., Sushchik N.N., Makhutova O.N. Content of essential polyunsaturated fatty acids in three canned fish species // Int. J. Food Sci. Nutr. 2009. Vol. 60. Р. 224–230.
  36. Siscovick D.S., Barringer T.A., Fretts A.M., Wu J.H., Lichtenstein A.H., Costello R.B. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid (Fish Oil) Supplementation and the Prevention of Clinical Cardiovascular Disease: A Science Advisory From the American Heart Association // Circulation. 2017. Vol. 135, No. 15. P. 867–884. doi: 10.1161/CIR.0000000000000482.
  37. Caron J.P., Gandy J.C., Brown J.L., Sordillo L.M. Docosahexaenoic acid-derived oxidized lipid metabolites modulate the inflammatory response of lipolysaccharide-stimulated macrophages // Prostagland Other Lipid Mediat. 2018. Vol. 136. Р. 76–83. doi: 10.1016/j.prostaglandins.2018.05.006.
  38. Ших Е.В., Махова А.А. Длинноцепочечные полиненасыщенные жирные кислоты семейства w-3 в профилактике заболеваний у взрослых и детей: взгляд клинического фармаколога // Вопросы питания. 2019. Т. 88, № 2. с. 91–100.
  39. Гнедов А.А. Биохимический состав мяса северных рыб как фактор, формирующий их качество // Вестник КрасГАУ. 2010. № 11. с. 184–189.
  40. Тутельян В.А., Никитюк Д.Б., Батурин А.К., Васильев А.В., Гаппаров М.М.Г., Жилинская Н.В., Жминченко В.М., Камбаров А.О., Коденцова В.М., Кравченко Л.В., Кулакова С.Н., Лашнева Н.В., Мазо В.К., Соколов А.И., Суханов Б.П., Хотимченко С.А. Нутриом как направление «главного удара»: определение физиологических потребностей в макро- и микронутриентах, минорных биологически активных веществах пищи // Вопросы питания. 2020. Т. 89, № 4. с. 24–34.
  41. Суменков М.В., Сорокопуд А.Ф. Физико-химические свойства экстрактов ягод клюквы // Научный журнал НИУ ИТМО. Серия «Процессы и аппараты пищевых производств». 2016. № 1. с. 118–125.
  42. Горбунов А.Б., Кукушкина Т.А. Изменение химического состава ягод клюквы крупноплодной в процессе хранения // Химия растительного сырья. 2019. № 2. с. 153–159.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c)


 


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies