Functional food products in the nutrition of seafarers of the navy: application potential

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Purpose: to assess application potential of functional food, enriched with polyphenols and proteins. Materials and methods. Analysis of domesic and foreign literature sources and results of in-house studies. Results and its discussion. The analysis of domestic and foreign literature data and the results of in-house studies is carried out, scientific rationale for the prospects for the practical use of functional food products containing polyphenolic antioxidant compounds and easily digestible proteins in marine medicine is presented. The use of these food products is recommended for the prevention of risk factors for the development of diseases and the action of negative factors of professional activity (including radiation), as well as for the rehabilitation of seafarers, including during a sea voyage.

About the authors

V. I. Mizin

Academic Research Institute of Physical Medicine, Medical Climatology and Rehabilitation named after I. M. Sechenov

Author for correspondence.
Email: yaltamizin@mail.ru

Vladimir I. Mizin

Yalta

Russian Federation

A. S. Ivashchenko

Academic Research Institute of Physical Medicine, Medical Climatology and Rehabilitation named after I. M. Sechenov

Email: fake@neicon.ru

Alexander S. Ivashchenko

Yalta

Russian Federation

V. V. Ezhov

Academic Research Institute of Physical Medicine, Medical Climatology and Rehabilitation named after I. M. Sechenov

Email: fake@neicon.ru

Vladimir V. Ezhov

Yalta

Russian Federation

G. N. Ponomarenko

Federal Research Centre for Rehabilitation of Disabled Persons; North-Western State Medical University named after I. I. Mechnikov

Email: fake@neicon.ru

Gennady N. Ponomarenko

St. Petersburg

Russian Federation

A. A. Mikhailov

LLC «PROTENFARMA»

Email: fake@neicon.ru

Andrey A. Mikhailov

Moscow

Russian Federation

References

  1. Загайко А.Л., Вороніна Л.М., Стрельченко К.В. Метаболічний синдром: механізми розвитку та перспективи антиоксидантної терапії. Монографія. Харків: Видавництво НФаУ «Золоті сторінки», 2007. 216 с.
  2. Хутиев Т.В., Чернышёв А.В., Быков А.Т., Вартазарян М.А., Лобасов Р.В., Брюсова А.А. Дианостика, профилактика и лечение метаболического синдрома. Краснодар-Сочи, 2015. 192 с.
  3. Антонюк М.В., Новгородцева Т.П., Денисенко Ю.К., Гвозденко Т.А., Кантур Т.А. Метаболический синдром. Актуальные вопросы диагностики, патогенеза и восстановительного лечения: монография. Владивосток: Изд-во Дальневосточного федерального университета, 2018. 212 с.
  4. Андриянов А.И., Кравченко Е.В., Кузьмин С.Г., Лазаренко Л.П., Коростелева О.Г., Сметанин А.Л., Дарьина Н.И., Коновалова И.А. Состояние и перспективы использования функциональных пищевых продуктов в питании населения и военнослужащих // Морская медицина. 2020. Т. 6, № 1. С. 43–55. doi: 10.22328/2413-5747-2020-6-1-43-55
  5. The Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition. 2 nd еd. Еd. Benjamin Caballero. Academic Press, 2003. 6000 р. doi: 9780122270550/encyclopedia-of-food-sciences-and-nutrition.
  6. Nutraceuticals. Efficacy, Safety and Toxicity. Еd. R.C. Gupta. Academic Press, 2016. 1040 р. doi: 10.1016/C2014-0-01870-9.
  7. Santana-Gálvez J., Cisneros-Zevallos L., Jacobo-Velázquez D.A. Chlorogenic Acid: Recent Advances on Its Dual Role as a Food Additive and a Nutraceutical against Metabolic Syndrome // Molecules. 2017. Vol. 22, No. 3. P. 358–379. doi: 10.3390/molecules22030358.
  8. Мизин В.И., Ежов В.В., Северин Н.А., Дудченко Л.Ш., Яланецкий А.Я., Загоруйко В.А. Функциональная активность биологически активных веществ винограда (научный обзор) // Труды ГБУЗ РК «Академический НИИ физических методов лечения, медицинской климатологии и реабилитации имени И.М.Сеченова». Т. XXVI. Ялта, 2015. С. 1–58.
  9. Виноград. Вино. Энотерапия / под общ. ред. В.И. Мизина, А.Я. Яланецкого. Ялта: ООО «Бизнес-Информ», 2018. 528 с.
  10. Timchenko O., Brezitska N., Procuk O. Spontaneous and induced mutagenesis: the necessity and possibilities of its prevention with grape polyphenol concentrate ENOANT // Advanced Bioactive Compounds Countering the Effects of Radiological, Chemical and Biological Agents. Еd. G.N.Pierce, V.I.Mizin, A.Omelchenko. Dordrecht: Springer, 2013. P. 191–200.
  11. Соляник Г.И., Тодор И.Н., Шпилевая С.И., Пясковская О.Н., Дасюкевич О.И., Чехун В.Ф. Использование «Эноанта» для коррекции токсических проявлений противоопухолевой терапии цисплатином в эксперименте // Проблемы, достижения и перспективы развития медико-биологических наук и практического здравоохранения. Труды Крымского государственного медицинского университета им. С.И. Георгиевского. Материалы научной конференции с международным участием «Биологически активные природные соединения винограда-III: гигиенические и медицинские эффекты применения продуктов с высоким содержанием полифенолов винограда». Ялта, 17–18 декабря 2004. Симферополь, 2005. Т. 141, ч. 1. С. 60–67.
  12. Банахевич Н.В., Олийниченко Г.П., Брезицкая Н.М., Соляник Г.И. Использование «Эноанта» для коррекции анемий у онкологических больных (клиническое исследование) // Проблемы, достижения и перспективы развития медико-биологических наук и практического здравоохранения. Труды Крымского государственного медицинского университета им. С.И. Георгиевского. Материалы научной конференции с международным участием «Биологически активные природные соединения винограда-III: гигиенические и медицинские эффекты применения продуктов с высоким содержанием полифенолов винограда». Ялта, 17–18 декабря 2004. Симферополь, 2005. Т. 141, ч. 1. С. 68–71.
  13. Янушевский В.И., Подшивалов Б.В., Мизин В.И., Огай Ю.А., Загоруйко В.А. Клинико-морфологические критерии онкопротекторных и гематопротекторных свойств пищевого концентрата полифенолов винограда «Эноант» // Проблемы, достижения и перспективы развития медико-биологических наук и практического здравоохранения. Труды Крымского государственного медицинского университета им. С.И.Георгиевского: материалы научной конференции с международным участием «Биологически активные природные соединения винограда-III: гигиенические и медицинские эффекты применения продуктов с высоким содержанием полифенолов винограда». Ялта, 17–18 декабря 2004. Симферополь, 2005. Т. 141, ч. 1. С. 72–75.
  14. Zagoruiko V., Mizin V., Bogadelnikov I., Ogay U. The dietary grape polyphenol concentrate ENOANT enables protection against biological agents // Counteraction to Chemical and Biological Terrorism in East European Countries. Еd. C.Dishovsky, A.Pivovarov. Dordrecht: Springer, 2009. P. 167–176.
  15. Solyanik G., Mizin V.I., Pyaskovskaya O., Banakchevich N., Ogay Yu.A. Correction of the cancer therapy-induced anemia by the grape polyphenol concentrate ENOANT // Advanced Bioactive Compounds Countering the Effects of Radiological, Chemical and Biological Agents. Еd. G.N. Pierce, V.I. Mizin, A. Omelchenko. Dordrecht: Springer, 2013. P. 43–54.
  16. Dayouba O., Andriantsitohainaa R., Clerea N. Pleiotropic beneficial effects of epigallocatechin gallate, Quercetin and delphinidin on cardiovascular diseases associated with endothelial dysfunction // Cardiovascular & Hematological Agents in Medicinal Chemistry. 2013. No. 11. P. 249–264.
  17. Биологически активные вещества винограда и здоровье. Монография / под ред. А.Л. Загайко. Харьков: Форт, 2012. 404 с.
  18. Singh R.B., De Meester F., Wilkczynska A., Wilson D.W., Lanzmann D., Shastun S.A., Chibisov S., Khochunski P., Velangi P.S., Awory E., Sharma A., Jain M., Buttar S.H. Can wine and moderate alcohol intake act as functional food nutraceuticals? // Open Nutraceuticals. J. 2014. No. 7. P. 1–7.
  19. Chacar S., Hajal J., Saliba Y., Bois P., Louka N., Maroun R.G., Faivre J.‐F., Fares N. Long‐term intake of phenolic compounds attenuates age‐related cardiac remodeling // Aging Cell. 2019. Vol 2, No. 18. е12894. doi: 10.1111/acel.12894.
  20. Jackson R.S. Wine science. Principles and applications. 3 rd ed. Oxford: Elsevier, 2008. 794 p.
  21. Реутов В.П. Гоженко А.И., Сорокина Е.Г., Насибуллин Б.А., Бабиенко В.В., Косицын И.С. Проблемы оксида азота и цикличности в биологии и медицине. Одесса, 2005. 123 с.
  22. Lancaster J.R. Nitric oxide: a brief overview of chemical and physical properties relevant to therapeutic applications // Future science. 2015. Vol. 1. No.1. Special report. doi: 10.4155/fso.15.59.
  23. Bonnefont-Rousselot D. Resveratrol and cardiovascular diseases. Review // Nutrients. 2016. Vol. 5, No. 8. P. 250–269. doi: 10.3390/nu8050250.
  24. Mizin V.I., Ogay Yu.A. Catastrofe medicine and environmental security: the dietary grape polyphenol concentrate ENOANT as functional food in prevention and treatment // Environmental and Food Safety and Security for SouthEast Europe and Ukraine. Еd. K. Vitale. Dordrecht: Springer, 2012. P. 229–240.
  25. Hnatush A.R., Drel V.R., Hanay N.A., Yalaneckyy A.Ya., Mizin V.I., Sybirna N.O. The protective effects of natural polyphenolic complexes of grape wine on organisma exposed to oxidative and nitrosative stress under diabetes mellitus // Advanced Bioactive Compounds Countering the Effects of Radiological, Chemical and Biological Agents. Ed. G.N.Pierce, V.I.Mizin, A.Omelchenko. Dordrecht: Springer, 2013. P. 145–162.
  26. Zagayko A., Krasilnikova O., Kravchenko A. Wine components normalize the cytochrome P450 content in the liver and kidneys of rats under neurogenic stress // Advanced Bioactive Compounds Countering the Effects of Radiological, Chemical and Biological Agents. Еd. G.N. Pierce, V.I. Mizin, A. Omelchenko. Dordrecht, Springer, 2013. P. 277–287.
  27. Пономаренко Г.Н., Мизин В.И., Ежов В.В., Круглова А.Ю., Устименко А.А. Оценка применения полифенолов винограда в составе синдромно-патогенетического восстановительного лечения при патологии кардиореспираторной системы // Физиотерапевт. 2012. № 1. С. 6–20.
  28. Iezhov V.V., Mizin V.I., Yalaneckyy A.Ya. Bioactive compounds of Crimean wines countering the stress experienced by personnel // Advanced Bioactive Compounds Countering the Effects of Radiological, Chemical and Biological Agents. Ed. G.N.Pierce, V.I.Mizin, A.Omelchenko. Dordrecht: Springer, 2013. P. 271–276.
  29. Пономаренко Г.Н., Ежов В.В., Мизин В.И. Применение полифенолов винограда для оптимизации функционального состояния физиологических систем, обеспечивающих толерантность к физическим нагрузкам // Физиотерапевт. 2012. № 12. С. 12–25.
  30. Bruner E.Y., Mizin V.I. Grape polyphenols attenuate psychological stress // Advanced Bioactive Compounds Countering the Effects of Radiological, Chemical and Biological Agents. Еd. G.N.Pierce, V.I.Mizin, A.Omelchenko. Dordrecht: Springer, 2013. P. 229–240.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c)


 


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies