STATES AND APPLICATION POTENTIAL OF FUNCTIONAL FOODS IN NUTRITION OF POPULATION AND MILITARY PERSONNEL

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

At present time, the compliance of energy costs and the chemical composition of foods in the daily diet with physiological needs of the body gains a particular relevance. Particular attention is paid to the use of functional food products - special products intended for systematic use by all age groups of a healthy population. Functional nutrition compensates for the deficiency of essential amino acids, polyunsaturated fatty acids (PUFA), vitamins, macro- and microelements, etc., as well as protects the body from the effects of pesticides and herbicides, antibiotics, dyes and preservatives, widely used in conventional products, and is used to strengthen health and prevent diseases caused by deficiencies in traditional nutrition. Such diseases include: obesity, non-insulin-dependent diabetes mellitus, hypertension, atherosclerosis, mental depression and others. In some professional groups, for example, in military athletes, the use of functional foods has been practiced for a long time. Currently, a fairly wide range of this group of products has been developed and is being produced. When developing a functional product, environmentally friendly raw materials of animal and vegetable origin, biologically active additives that improve functional and consumer qualities should be used. The high content of amino acids, proteins, carbohydrates, minerals, vitamins and other necessary biologically active substances, as well as good organoleptic characteristics and high consumer properties justify the feasibility of including functional products in the diet of military personnel, whose professional activity is characterized by high physical activity, requiring maximum use of functional resources organism. At the same time, military personnel are capable of completing official tasks at the limit of their physical capabilities, while maintaining relatively constant biochemical constants of the internal environment of the body. The information presented in the paper will be useful to the logistics and medical service specialists of the Russian Army and Navy and will serve as the basis for further development of the direction for the use of functional products for feeding military personnel.

About the authors

A. I. Andriyanov

S. M. Kirov Military Medical Academy

Author for correspondence.
Email: fake@neicon.ru
Saint Petersburg Russian Federation

E. V. Kravchenko

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru
Saint Petersburg Russian Federation

S. G. Kuz’min

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru
Saint Petersburg Russian Federation

L. P. Lazarenko

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru
Saint Petersburg Russian Federation

O. G. Korosteleva

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru
Saint Petersburg Russian Federation

A. L. Smetanin

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: smet.alex1957@yandex.ru
Saint Petersburg Russian Federation

N. I. Dar’ina

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru
Saint Petersburg Russian Federation

I. A. Konovalova

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru
Saint Petersburg Russian Federation

References

  1. Батурин А.К., Мендельсон Г.И. Питание и здоровье: проблемы XXI века // Пищевая промышленность. 2005. № 5. С. 105–107.
  2. Шендеров Б.А. Состояние и перспективы развития концепции «Функциональное питание» в России: общие и избранные разделы проблемы // Фарматека. 2006. № 1. С. 41–47.
  3. Ворона А.А., Чулаевский А.О., Голосов С.Ю. Медицинские аспекты комплектования рационов питания военнослужащих спецподразделений // Материалы Всероссийской научно-практической конференции, посвященной 170-летию со дня рождения профессора А.П. Доброславина. «Состояние и актуальные вопросы гигиенического обучения и воспитания населения и военнослужащих». СПб.: ВМедА, 2013. С. 67–68.
  4. Образцов Л.Н. Особенности медицинского обеспечения подразделений СВ в горной местности / под ред. А. М. Шелепова. СПб.: ВМедА, 2005. 88 с.
  5. Гребеньков С.В., Жолус Б.И., Довгуша В.В., Кудерков С.М., Майдан В.А., Махненко А.А., Меркушев И.А., Новожилов Г.Н., Омельчук В.В., Петреев И.В. Военно-морская и радиационная гигиена: в 2 т. Т. 1. СПб.: Редактор, 1998. 910 с.
  6. Кузьмин С.Г., Макаров П.П., Майдан В.А. Гигиеническая оценка фактического питания и статуса питания операторов ВМФ при выполнении ими задач учебно-боевой деятельности // Вестник Российской военно-медицинской академии. 2008. № 2. С. 328–329.
  7. Андриянов А.И., Юрчик Н.В., Соченко В.В., Кривцов А.В., Субботина Т.И., Андреев В.П., Коновалова И.А., Сметанин А.Л., Ищук Ю.В. Физиолого-гигиеническая оценка питания членов экипажей надводных кораблей Военноморского флота в длительном морском походе // Вестник Российской военно-медицинской академии. 2018. № 2 (62). С. 139–143.
  8. Андриянов А.И., Поляков В.И., Щукина Н.А., Субботина Т.И., Коновалова И.А., Сметанин А.Л., Коростелева О.Г. Динамика показателей компонентного состава организма моряков в условиях длительного морского похода // Морская медицина. 2018. № 3. С. 75–82.
  9. Голота А.С., Крассий А.Б. Организация питания на театре военных действий в вооруженных силах Соединенных штатов Америки // Материалы Всероссийской научно-практической конференции, посвященной 170-летию со дня рождения профессора А. П. Доброславина «Состояние и актуальные вопросы гигиенического обучения и воспитания населения и военнослужащих». СПб.: ВМедА, 2013. С. 71–72.
  10. Рахманов Р.С., Трошин В.В., Блинова Т.В. Коррекция иммунодефицитного состояния и антиоксидантного статуса при значительных физических нагрузках продуктами с повышенным содержанием биологически активных веществ // Мед. альманах. 2012. № 3. С. 157–158.
  11. Балчугов В.В., Цылева А.В., Аверин Е.В. Современные требования к формированию рационов питания спортсменов // Санитарный врач. 2012. № 7. С. 21–23.
  12. Позняковский В.М., Гурьянов Ю.Г., Бебенин В.В. Пищевые и биологически активные добавки: характеристика, применение, контроль: монография / под ред. В. М. Позняковского. Кемерово: Кузбассвузиздат, 2011. 275 с.
  13. Альхамова Г.К., Мазаев А.Н., Ребезов Я.М., Шель И.А., Зинина О.В. Продукты функционального назначения // Молодой ученый. 2014. № 12. С. 62–65.
  14. Герасименко Н.Ф., Позняковский. В.М., Челнакова Н.Г. Здоровое питание и его роль в обеспечении качества жизни // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК — продукты здорового питания. 2016. № 4 (12). С. 52–57.
  15. Асенова Б.К., Амирханов К.Ж., Ребезов М.Б. Технология производства функциональных продуктов питания для экологически неблагоприятных регионов // Торгово-экономические проблемы регионального бизнес-пространства. 2013. № 1. С. 313–316.
  16. Monastyrsky K. Functional Nutrition: the foundation of absolute health and longevity. Lyndhurst. U.S.A., 2000. 336 p.
  17. Долматова И.А., Латыпова С.Ш. Продукты функционального назначения в питании населения // Молодой ученый. 2016. № 7. С. 63–65.
  18. Ребезов Н.Б., Наумова Н.Л., Хайруллин М.Ф., Альхамова Г.К., Лукин А.А. Изучение отношения потребителей к обогащенным продуктам питания // Пищевая промышленность. 2011. № 5. С. 13–15.
  19. Токаев Э.С., Мироедов Е.А., Некрасов А.А., Хасанов Э.С., Токаев Р.Ю. Технология продуктов спортивного питания. М.: МГУПБ, 2010. 108 с.
  20. Тутельян В.А. Сбалансированное питание — основа процветания нации / Доклад на VI Всероссийской конференции «Здоровое питание: воспитание, образование, реклама». М.: БАД-Бизнес, 2001. С. 67–70.
  21. Кочеткова, А.А., Колеснов А.Ю. Современная теория позитивного питания и функциональные продукты // Пищевая промышленность. 1999. № 4. С. 7–10.
  22. Тутельян В.А., Никитюк Д.Б., Поздняков А.Л. Оптимизация питания спортсменов: реалии и перспективы // Вопросы питания. 2010. Т. 79. № 3. С. 78–82.
  23. Roberfroid M.B. Global view on functional foods: European perspectives // British J. Nutrition. 2002. Vol. 88. Suppl. 2. Р. 133–138.
  24. Нечаев А.П., Кочеткова А.А., Колпакова В.В., Кобелева И.Б. Пищевая химия. СПб.: ГИОРД, 2001. 575 с.
  25. Ребезов Н.Б., Наумова Н.Л., Хайруллин М.Ф., Альхамова Г.К., Лукин А.А. Изучение отношения потребителей к обогащенным продуктам питания // Пищевая промышленность. 2011. № 5. С. 13–15.
  26. Богатырев А.Н., Макеева И.А. Проблемы и перспективы в производстве натуральных продуктов питания // Пищевая промышленность. 2014. № 21. С. 8–10.
  27. Зуев Е.Т. Функциональные напитки: их место в концепции здорового питания ЗАО «ОСТ-АКВА» (г. Черноголовка, Московская обл.) // Пищевая промышленность. 2004. № 7. С. 23–25.
  28. Шишков Ю.И. Некоторые аспекты продуктов функционального питания // Пищевая промышленность. 2007. № 1. С. 10–11.
  29. Макаров П.П., Кузнецов С.М., Бокарев М.А. Новый подход к коррекции дизадаптационных состояний у военнослужащих, действующих в экстремальных условиях // Сборник тезисов Третьего съезда военных врачей медикопрофилактического профиля ВС РФ «Достижения науки и практики в обеспечении санитарно-эпидемиологического благополучия Вооруженных Сил Российской Федерации». СПб.: ВМедА, 2010. С. 225–226.
  30. Мосягин И.Г., Попов А.М., Чирков Д.В. Морская доктрина России — в приоритете человек // Морская медицина. 2015. Т. 1, № 3. С. 5–12.
  31. Новоселов С.А., Кузнецов С.М., Шаронов А.Н., Лопатин С.А. Пищевая ценность рационов — важный вектор совершенствования питания военнослужащих // Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. 2019. № 2. С. 6–9.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c)


 


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies