VITAMIN SUFFICIENCY OF MILITARY SEAFAFRERS DURING LONGTERM VOYAGE

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

The purpose of work — to justify the conclusion of compliance of vitamin level in military personnel with real energy expenditure and job factors during the long-term voyage basing on education of their real nutrition.

Materials and methods. To carry out the study, a sample of 30 people from the personnel of surface ships was made. The amount of water-soluble and fat-soluble vitamins in the blood of the military was measured by means of highefficiency liquid chromatography (HELC) and photometry.

Results and discussion. Relationship between dietary vitamin content and in the blood of the military that is specified by food habits during the long-term voyage. During the voyage, the supplying of seafarers with food products providing water-soluble vitamins А, В1, В2, В6, РР and С is of key importance. Vitamin deficiency in a sea ration is corrected by giving out multivitamin preparation «Geksavit». However, this preparation is not optimal in view of limited set of vitamins and absence of minerals in it. Actual ration needs correcting by introduction relevant vitamin mineral complexes in the ration.

About the authors

A. I. Andriyanov

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru

Anton I. Andriyanov

St. Petersburg

Russian Federation

L. P. Lazarenko

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru

Lyudmila P. Lazarenko

St. Petersburg

Russian Federation

O. G. Korosteleva

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru

Oksana G. Korosteleva

St. Petersburg

Russian Federation

N. I. Dar’ina

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru

Nina I. Dar’ina

St. Petersburg

Russian Federation

N. A. Shchukina

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru

Nella A. Shchukina

St. Petersburg

Russian Federation

A. L. Smetanin

S. M. Kirov Military Medical Academy

Author for correspondence.
Email: smet.alex1957@yandex.ru

Alexanadr L. Smetanin

St. Petersburg

Russian Federation

T. I. Subbotina

S. M. Kirov Military Medical Academy

Email: fake@neicon.ru

Tat’yana I. Subbotina

St. Petersburg

Russian Federation

References

  1. Мосягин И.Г., Попов А.М., Чирков Д.В. Морская доктрина России — в приоритете человек / Главное командование Военно-Морского Флота // Морская медицина. 2015. Т. 1, № 3. С. 5–12.
  2. Нагибович О.А., Уховский Д.М., Белокопытов Е.В. Изучение механизмов гипоксии в Арктической зоне Российской Федерации // Проблемы изучения резистентности организма к действию экстремальных факторов внешней среды: сб. научных трудов VIII научно-исследовательской конференции. СПб., 2015. С. 154–163.
  3. Маев И.В., Казюлин А.Н., Белый П.А. Витамины. М.: Медпресс-информ, 2011. 544 с.
  4. Царяпкин В.Е. Оценка работоспособности спортсменов в условиях витаминно-минеральной недостаточности организма // Материалы Всероссийской научно-практической конференции, посвященной 170-летию со дня рождения профессора А.П. Доброславина «Состояние и актуальные вопросы гигиенического обучения и воспитания населения и военнослужащих». СПб.: ВМедА, 2013. С. 98–99.
  5. Спиричев В.Б. Научное обоснование применения витаминов в профилактических и лечебных целях. Сообщение 1. Недостаток витаминов в рационе современного человека: причины, последствия и пути коррекции // Вопросы питания. 2010. Т. 79, № 5. С. 4–14
  6. Бекетова Н.А., Коденцова О.А., Вржесинская О.А. Оценка витаминного статуса студентов московского вуза по данным поступления витаминов с пищей и их уровню в крови // Вопросы питания. 2015. Т. 84, № 5. С. 64–73.
  7. Колесникова Л.И. Анализ антиоксидантного статуса и фактического питания студенток // Вопросы питания. 2015. Т 84, № 4. С. 66–72.
  8. Пешкова Г.П. Гигиеническая оценка фактического питания студентов, занимающихся спортом // Вопросы питания. 2015. Т. 84, № 3. С. 54–56.
  9. Солонин Ю.Г., Бойко Е.Р. Медико-физиологические аспекты жизнедеятельности в Арктике // Арктика: экология и экономика. 2015. № 1. С. 70–75.
  10. Сметанин А.Л., Коновалова И.А., Кривцов А.В, Кравченко Е.В., Кириченко Н.Н., Ивченко Е.В., Сороколетова Е.Ф. Физиолого-гигиеническая характеристика организации питания и водоснабжения отдаленного воинского гарнизона в Арктике // Вестник Российской военно-медицинской академии. 2015. № 4 (52). С. 165–168.
  11. Щукина Н.А., Нагибович О.А., Коновалова И.А., Сметанин А.Л., Лазаренко Л.П., Коростелева О.Г. Статистические методы в исследованиях статуса питания военнослужащих // Вестник Российской военно-медицинской академии. 2018. № 2 (62). С. 130–138.
  12. Цалоева М.Р., Дубцов Г.Г. Взаимосвязь витаминно-минерального статуса и физической работоспособности лиц V группы интенсивности труда // Пищевая промышленность (Россия). 2013. № 2. С. 34–36.
  13. Рахманов Р.С. Витаминно-минеральный статус спортсменов-гребцов в период тренировочно-соревновательного цикла // Вопросы питания. 2013. Т. 82, № 4. С. 76–84.
  14. Тутельян В.А. Диетология. М.: Панорама, 2010. 816 с.
  15. Величко Д.С. Дубцов Г.Г. Галеты, обогащенные микронутриентами, для питания спортсменов // Вопросы питания. 2015. Т. 84, № 3. С. 17–18.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c)


 


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies