Аssessment of vitamin and mineral deficiency risk among contract servicemen while carrying out offshore operations
- Authors: Rakhmanov R.S.1, Spirin S.A.2, Bogomolova E.S.1, Razgulin S.A.1
-
Affiliations:
- Privolzhsky Research Medical University
- Center for Sanitary and Epidemiological Surveillance of Military Unit 10283
- Issue: Vol 8, No 4 (2022)
- Pages: 36-43
- Section: ORIGINAL ARTICLE
- Submitted: 20.02.2023
- Accepted: 20.02.2023
- Published: 20.02.2023
- URL: https://seamed.bmoc-spb.ru/jour/article/view/596
- DOI: https://doi.org/10.22328/2413-5747-2022-8-4-36-43
- ID: 596
Cite item
Full Text
Abstract
OBJECTIVE: To assess the risk of vitamin and mineral deficiency of the body among contract servicemen while carrying out offshore operations in the temperate latitudes of the Far East.
MATERIALS AND METHODS: The signs of vitamin and mineral deficiency among servicemen (n=27) were detected twice with the use of computer program Vita-test: before going to sea and in 2 months (return). There was the analysis of nutrient content in the sea rations №3. Before going to sea meals were provided at home. Statistics: After defining the test of raw data normality, significance of differences in dependent parametric samples was carried out by Student’s test, using computer program Statistica-6.1.
RESULTS: An imbalanced diet led to increase in signs of vitamin and mineral deficiency. By criteria the risk of deficiency signs (initial and after return): on vitamins — average with the growth of 40,3% (р=0,0002), on minerals — low (3 points) and average (5,24 points, р=0,05).
DISCUSSION: Vitamin diet correction is updated on sea trips. The present study has proven that as well as necessity to correct mineral deficiency. It showed the possibility of assessing the risk of micronutrient deficiency, using the technology of questionnaire and computer analysis.
CONCLUSION: The approach of dynamic monitoring allowed to evaluate the index of studied nutrients, the risk of deficiency while carrying out offshore operations. This method allows to estimate individual and group dynamics of vitamin and mineral balance of a body while working at sea to make decisions on the prevention of nutrient deficiency.
About the authors
R. S. Rakhmanov
Privolzhsky Research Medical University
Author for correspondence.
Email: Raf53@mail.ru
ORCID iD: 0000-0003-1531-5518
SPIN-code: 9414-6123
Rofail S. Rakhmanov — Dr. of Sci. (Med.), Professor, Professor of the Department of Hygiene
603905, Nizhny Novgorod
Russian FederationS. A. Spirin
Center for Sanitary and Epidemiological Surveillance of Military Unit 10283
Email: fake@neicon.ru
ORCID iD: 0000-0002-0187-5146
SPIN-code: 9202-4507
Semyon A. Spirin — epidemiologist
683009, Petropavlovsk-Kamchatsky, Kosmicheskiy proezd, 7A, sq. 413
Russian FederationE. S. Bogomolova
Privolzhsky Research Medical University
Email: fake@neicon.ru
ORCID iD: 0000-0002-1573-3667
SPIN-code: 4775-5565
Elena S. Bogomolova — Dr. of Sci. (Med.), Professor, Head of the Department of Hygiene
603905, Nizhny Novgorod
Russian FederationS. A. Razgulin
Privolzhsky Research Medical University
Email: fake@neicon.ru
ORCID iD: 0000-0001-8356-2970
SPIN-code: 3611-5571
Sergey A. Razgulin — Dr. of Sci. (Med.), Associative professor, Head of the Department of Disaster Medicine
603905, Nizhny Novgorod
Russian FederationReferences
- Сметанин А.Л., Коновалова И.А., Кривцов А.В, Кравченко Е.В., Кириченко Н.Н., Ивченко Е.В., Сороколетова Е.Ф. Физиолого-гигиеническая характеристика организации питания и водоснабжения отдаленного воинского гарнизона в Арктике // Вестник Российской военно-медицинской академии. 2015. № 4 (52). С. 165–168.
- Титова И.М., Истомина Н.Н. Анализ рационов питания экипажей судов, с целью выявления макро- и микронутриентов неудовлетворенности: сборник научных трудов. Калининград: ФГБОУ ВО КГТУ, 2017. С. 90–102.
- Коростелева О.Г., Сметанин А.Л., Дарьина Н.И., Мартынова Е.С., Кривцов А.В., Болехан В.Н., Андриянов А.И. Состояние минеральной обеспеченности военнослужащих в условиях длительного морского похода // Известия Российской Военно-медицинской академии. 2020. Т. 39. № S3–3. С. 68–72.
- Солонин Ю.Г., Бойко Е.Р. Медико-физиологические аспекты жизнедеятельности в Арктике // Арктика: экология и экономика. 2015. № 1. С. 70–75.
- Кривцов А.В., Болехан В.Н., Андриянов А.И., Цветков С.В., Лизунов В.Ю. Влияние биоэлементного статуса на функциональное состояния организма военных моряков Северного флота // Известия Российской Военно-медицинской академии. 2020. Т. 39, № S3–3. С. 85–91
- Васюкова А.Т. Микробиология, физиология питания, санитария и гигиена. М.: КноРус, 2021. 196 с.
- Новоселов В.Г. Гигиеническое обоснование метода экспресс-диагностики профиля риска витаминно-минеральной недостаточности // Пермский медицинский журнал. 2003. Т. 20, № 2. С. 247–250.
- Скальный А.В. Микроэлементы: Бодрость, здоровье, долголетие. М.: Эксмо, 2010. 288 с.
- Бекетова Н.А., Коденцова В.М., Вржесинская О.А., Кошелева О.В, Переверзьева О.Г., Солнцева Т.Н., Погожева А.В., Ханферьян Р.А. Оценка витаминного статуса студентов Московского вуза по данным о поступлении витаминов с пищей и их уровню в крови // Вопросы питания. 2015. Т. 84, № 5. С. 64–75.
- Колесов С.А., Рахманов Р.С., Блинова Т.В., Страхова Л.А., Чумаков Н.В. Сывороточный оксид азота и адаптация к физически нагрузкам на фоне приема продукта спортивного питания // Медицина труда и экология человека. Marine medicine Vol. 8 No. 4/2022 42 2017. № 1. С. 84–92.
- Андрианов А.А., Сметанин А.Л., Селезнев А.П., Белозеров Е.С., Корнеева А.Н., Ищук Ю.В., Мартынова Е.С. Сравнительная физиолого-гигиеническая оценка витаминно-минерального состава напитков на основе плодов шиповника и черного чая применительно к питьевому режиму военнослужащих // Ульяновский медико-биологический журнал. 2019. № 3. С. 125–134.
- Рахманов Р.С., Чумаков Н.В., Разгулин С.А., Пискарев Ю.Г. Оценка эффективности включения в рацион питания лиц со значительными физическими нагрузками продукта с повышенным содержанием биологически активных веществ // Медицинский альманах. 2016. № 4. С. 161–164.
- Дудин С. Е., Меркушев С.И. Сравнительный гигиенический анализ биологической и пищевой ценности пайков РФ с зарубежными аналогами // Известия Российской Военно-медицинской академии. 2019. Т. 1, № S1. С. 134– 138.
- Петрова Т.Б., Бичкаева Ф.А. Соотношение содержания тиамина, параметров углеводного обмена и фактического питания у работников водного транспорта северного бассейна // Известия Коми научного центра УРО РАН. 2020. № 3 (43). C. 58–63.